Tips

Waar haal je je kennis en inzichten vandaan? De bronnen die ik gebruik op het snijvlak van management wetenschappen en opleidingskunde vind je hier.

Bij het managen van opleidingen binnen multinationals is het van belang dat je niet alleen Europese en Amerikaanse bronnen meeneemt. Wat logisch en vanzelfsprekend is in de Westerse wereld, is echt niet overal het geval. Bijvoorbeeld het denken over performance en de wijze waarop studenten uitgedaagd worden om actief lesstof te verwerken.

Photo by Fahrul Azmi on Unsplash

Ik ben een groot fan van Google Scholar. Ook als je geen toegang hebt tot wetenschappelijke literatuur via een Universiteitsbibliotheek, kun je hier vele full version PDF artikelen vinden. Bijvoorbeeld over performance management of corporate training.

Gratis e-learning cursussen worden door vele internationale universiteiten aangeboden via FutureLearn. Over (online) leren, maar ook over big data, business, culturele en medische onderwerpen. Alleen als je van een voltooide cursus een certificaat wilt krijgen, moet je betalen.

Uiteraard is een organisatie als Develhub en het vaktijdschrift TVOO (Tijdschrift voor Ontwikkeling in Organisaties) ook een waardevolle bron voor professionele kennisdeling, opdoen van nieuwe inzichten en informatie.

Af en toe verschijnen er parels van boeken als gratis toegankelijke PDF. Bijvoorbeeld Surma, T., Vanhoyweghen, K., Sluijsmans, D., Camp, G., Muijs, D., & Kirschner, P. A. (2019). Wijze lessen: twaalf bouwstenen voor effectieve didactiek. Ten Brink Uitgevers.

En onderstaande boeken hebben mij veel houvast gegeven. Mocht je zelf een van deze boeken via de link naar Managementboek.nl aanschaffen, dan ontvang ik een kleine vergoeding hiervoor.

Handboek Leren & Ontwikkelen in OrganisatiesEric Mooijman, Jan Rijken, Nick van Dam
In Control? – Perspectieven op de beheerskramp in en om organisatiesThijs Homan
Strategisch leren en opleiden in organisatiesGerard Bergenhenegouwen,
Eric Mooijman
E-learning and the Science of InstructionRuth Clark, Richard Mayer
Project Management – A Managerial approachJack R. Meredith, Samuel J. Mantel, Scott M. Shafer
Opleidingskunde – LEREN in het werk, rond het werk, voor het werkErik Deen, Mariël Rondeel, Joseph Kessels
Kwaliteitsmanagement en interne auditingBernadette van Pampus
Strategic Management – Competitiveness and GlobalizationDallas Hanson, R. Duane Ireland, Robert Hoskisson, Michael Hitt
Sonja’s boekenhoek